Ogün Samast’ın yargılandığı davada ara karar: 29 Mayıs’a ertelendi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de silahlı saldırıyla öldüren Ogün Samast “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada ifade verdi. Samast, “Yasin’den korkuyordum. Yasin sıradan vatandaş değildi. McDonalds’ı bombalamıştı, silahlı eylemleri vardı. ‘Sen yapacaksın bu işi, cayarsan bedelini ödersin’ diye tehdit etti. Çok baskısı vardı Yasin’in” dedi.

Ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın mütalaanın açıklanması için savcılığa gönderilmesine karar vererek davayı 29 Mayıs’a erteledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Hrant Dink cinayeti faili olarak hüküm giydiği davada tahliyesinin ardından hakkında ek iddianame hazırlanarak bu davaya dahil edilen Ogün Samast Trabzon’dan, diğer sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolcu, Tuncay Uzundal, dönemin emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer, dönemin Trabzon TEM şube müdürlüğü görevlisi Adem Sağlam Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Dink Ailesi avukatları ve sanık avukatları da salonda hazır bulundu.

‘YASİN HAYAL TEHDİT ETTİ’

Savunması sorulan Ogün Samast, duruşmada “Daha önceki beyanlarıma ekleyecek sözüm yok” diyerek sık sık bazı kritik noktaları ‘hatırlamadığını’ öne sürdü.

Yasin Hayal ile Erhan Tuncel arasında geçen eyleme ilişkin konuşmanın sorulması üzerine Samast, Erhan Tuncel’in evine 3-4 kez gittiğini, Yasin Hayal ile Erhan Tuncel arasında geçen bir konuşmayı kendisinin de duyduğunu dile getirdi. Samast, Tuncel’in, Hayal’e ”Ali Fuat müdür (Yılmazer) arkamızda, arkamız sağlam, rahat ol” şeklinde sözler söylediğini kaydetti.

Ogün Samast, Hrant Dink’i öldürme sebeplerinden birinin de Yasin Hayal’in kendisini tehdit etmesi olarak açıkladı. Samast, Yasin Hayal’in kendisine, ”Bu işten vazgeçersen bedel ödersin. Bu işi sen yapacaksın. Cayarsan ödeyeceğin bedel ağır olur” dediğini öne sürdü.

”DEVLET ARKAMIZDA, RAHAT OL’ DEDİLER’

Cinayet günü yaşananları da anlatan Samast, “Olay yerinde beni takip edenler vardı. Fotoğraflarını da gösterdiler bana sonra. Ankesörlü telefondan Yasin’i aradım. ‘Korkma onlar bizden sen devam et’ dedi. İsim geçmedi ama ‘devlet arkamızda rahat olun’ dedi Yasin hep bana. Samsun’da alındığımda korktum. 16 yaşındaydım” diye konuştu. Samast, Samsun’da Emniyet’e götürüldüğünde polislerin kendisine, ”Rahat ol koçum, kimse sana bir şey yapamaz” dediğini ancak bunu kimlerin söylediğini hatırlamadığı, o güne ait kayıt ve görüntülerde bunların kimler olduğunun kayıtlı olduğunu söyledi.

‘AKYÜREK VE YILMAZER’İ TANIMIYORUM’

Ramazan Akyürek’in avukatının sorusu üzerine Samast, “Ramazan bey ve Ali Fuat’ı tanımıyorum. Onlardan talimat almadım. İsimlerini Erhan ve Yasin’den duydum” yanıtını verdi.

‘GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADIĞI İÇİN CİNAYET İŞLENDİ’

Samast’ın ifadesinin ardından Ali Fuat Yılmazer avukatı Hrant Dink cinayetine giden süreci ve Dink’in hedef haline getirilmesini özetledi:

“Erhan Tuncel ve Ogün Samast’a gelmeden önce, İstanbul ve Trabzon’daki görevliler zaten gerekenleri yapmamışlar. Gerekli önlemler alınmadığı için bu cinayet işlenebildi. O yıllarda ortada bir kumpas değil gerçekten de bir eylem planı vardı. Hrant Dink’in öldürülmesiyle Ergenekon örgütü bizce amacına ulaşmıştır. Maksat gerçeğe ulaşmaksa bu yönlerine bakmak lazım. Bu davada henüz gerçeklere ulaşılmadı.”

‘PİŞMAN OLDUĞUNA DAİR BİR YAKLAŞIMI OLMADI’

Dink ailesi avukatı Hülya Deveci, Ogün Samast’ın dosyaya dair bir savunma yapmadığını söyleyerek “İddialar ve suçlamaların 2011’de açılan davanın devamı olduğunu, o dönem mahkeme heyetinin savunmasını ciddiye almadığını, bu nedenle ne diyeceğimi bilmediğimi söyledi. Hrant Dink’i öldürmekle ilgili pişman olduğuna en ufak bir yaklaşımı olmadı” dedi.

DOSYA MÜTALAA İÇİN SAVCILIĞA GÖNDERİLECEK

Verilen aranın ardından ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın mütalaanın açıklanması için savcılığa gönderilmesine karar vererek davayı 29 Mayıs’a erteledi.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir